Röster
Röster och intryck från våra besökare
Röster och intryck från våra besökare
Röster och intryck från våra besökare
Röster och intryck från våra besökare
Röster och intryck från våra besökare
Första sidan

Maria Bäckman skriver i tidningen OPSIS BARNKULTUR (om barnkultur för vuxna nr. 4 2014) om ett besök på  Skansen hon gjorde med familjen en sådan där kuslig höstlovskväll. En kväll när vi tre berättade sägner i Oktorpsgården: 

"…Efter vandringen återstår det vi tycker är det bästa, sagoberättandet  i  Oktorpsgården. Två kvinnor i bindmössor och långa kjolar berättar och sjunger de mest kusliga, sorgliga hemska och underbara historier. De har en musiker till hjälp som skapar effekter med nyckelharpa och klarinett. Vi får vänta utanför i mörkret till en historia är slut och sedan får vi gå in, något som gör att den täta stämningen under berättandet inte bryts. Vi sitter knäpptysta på bänkar och lyssnar. Håret reser sig nästan på armarna när vi hör om den ondskefulla systern som tar livet av sin yngre syster precis innan bröllopet och om spelmannen som tillverkar en harpa av hennes döda kropp. Lika spännande är det med den sörjande modern när hon får besök av sitt döda barn med uppmaningen att sluta sörja så att barnet blir fritt. Saga viskar andäktigt till mig efter varje berättelse: ”en till!”, men till slut blir vi tvungna att gå eftersom vi tänkt avsluta på konditori Petissan innan vi går hem.

Vi hinner in precis innan de stänger och sitter nästan ensamma i den lilla serveringslokalen. Ljusen fladdrar på borden och vi dricker varm choklad och pratar om de sorgliga och spännande historierna vi hört och om en tid då musik, sång och berättande var den enda underhållningen som fanns. Vi är alla fyra tagna av de skickliga berättarna och enas om att det var det allra bästa under kvällen.”

Vill du själv lämna en kommentar om vår grupp eller hemsida eller dela en upplevelse från någon av våra föreställningar är du välkommen att göra det på vår facebooksida.

kontakt@ingridmarie.nu

© Ingrid Marie och Astrakan 2018